Saznajte šta tri boje na zubnoj pasti znače i zašto su bitne..

Saznajte šta tri boje na zubnoj pasti znače i zašto su bitne...Sastojci pasta za zube često su predmet rasprave, ali naši stručnjaci kažu da nam jedino mogu naštetiti zubne paste neprovjerenog porijekla. Važno je prati zube dva puta dnevno svaki dan, a osim paste za zube, važan je i način pranja zuba jer jedino tako mehanički i pravilno uklanjate naslage hrane sa zuba.

Svaka od `traka` na pasti za zube ima različite sastojke, kao i drugačije djelovanje, a evo što one znače:

loading...

- Fluorid (bijeli dio) je najvrijedniji i najvažniji sastojak u pasti za zube. Sadrži supstance uz pomoć kojih se zubi izbjeljuju, a još je važnije da štiti vaše zube od karijesa. 

- Plavi (ili zeleni) gel ima antimikrobno djelovanje, osvježava vaš dah i štiti unutrašnjost usta od bakterija.

- Crveni gel je dodan kasnije i sadrži neke od ključnih elemenata za zdrave desni.

Ovakav izgled paste nije neophodan, ali predstavlja odličnu marketinšku strategiju. Prodaja će biti efikasnija ukoliko je sam izgled proizvoda simpatičan oku kupca.

Također, postoji i tajna koja se krije na dnu same ambalaže. Naime, kvadrat na donjem dijelu tube govori o sastojcima koji se nalaze u pasti za zube, a važno je razlikovati što koja boja predstavlja:

- Zeleni kod - potpuno prirodni sastojci

- Plavi kod - prirodni sastojci + lijekovi

- Crveni kod - prirodni sastojci + kemikalije

- Crni kod - samo kemikalije.

Stomatolozi ističu da je najbolja pasta ona koja se koristi redovito i da, prije korištenja posebnih pasti za zube, treba konzultirati svog stomatologa.
(24sata.hr)

Nema komentara

Pokreće Blogger.