Joe Biden: U BiH nije bio građanski rat, to je bio genocid



Savjtodavno vijeće BiH uručilo je u Washingotnu penzionisanom guverneru američke savezne države Bob Doleu i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu nagrade za životno djelo.


Biden je tom prilikom izjavio da nema ništa na što je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u BiH. Prisjetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u našoj zemlji.

- Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH - kazao je Biden.

Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti.

Naveo je da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo.

- Vi ste preživjeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope - rekao je Biden.

Nema komentara

Pokreće Blogger.