Zeleni čaj za zdravo mršavljenje

Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije. Danas je znanstveno dokazano ljekovito djelovanje zelenog čaja pa ga se preporučuje piti što više.

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om koji je snažan antioksidans. Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofein. Evo svojstava zelenog čaja koja mu daju titulu “čaja za zdravo mršavljenje
  • jačanje srca i krvožilnog sustava
  • smanjivanje lošeg (LDL) kolesterola
  • ubrzavanje metabolizma
  • reguliranje razine šećera u krvi
  • davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija
Ostala ljekovita svojstva su:
  • zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno (u jednom istraživanju na ženama one koje su pili čaj imale su manju vjerojatnost razvitka raka grudi od onih koje nisu pili čaj)
  • zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti
  • jača imunitet
  • sprečava pojavu karijesa
  • zeleni čaj i akne- djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni
Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.
Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja

Kako pripremiti zeleni čaj?

Priprema je ovdje jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 C. Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi. To neće pokvariti ljekovita svojstva, ali će učiniti okus gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne. Priprema
  • koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šalici
  • zagrijte vodu da zakipi
  • pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne
  • ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute
  • izvadite vrećicu, po želji dodajte limun i med (nikako ne puno šećera, zeleni čaj ne smije biti previše sladak)

Nema komentara

Pokreće Blogger.