Namirnice uz koje se lako mršavi



 Previše insulina usisava mast
Ako jedete previše “pogrešnih” ugljenih hidrata, pojačano se stimuliše gušterača koja tom prilikom luči prevelike količine insulina. Time se može razviti otpornost na taj hormon, koji aktivira enzim “zadužen” za usisavanje masti iz krvi i njeno ubacivanje u masne ćelije.
Masne, jetrene i mišićne ćelije postaju neosetljive na normalnu količinu insulina u krvi, a posledica je stalna glad s fatalnim posledicama po varenje masti. Naime, insulin sputava enzim lipazu u razgradnji nataložene masti, a taj mehanizam se može ustaliti.
Ukoliko jedete, na primer, obroke s pogrešnim ugljenim hidratima (kao što je 120 grama belog hleba, 100 grama kukuruza i 500 grama ananasa na tri obroka), koji osetno podižu nivo šećera u krvi, naći ćete se u tom začaranom šećernom krugu i vaša gušterača će proizvoditi previše insulina.
Kako zaustaviti lučenje insulina
Grožđani ili obični šećer podstiču brz porast šećera u krvi i stimulišu oslobađanje insulina. Ispitivanja pokazuju da i skrob utiče na nivo šećera u krvi. Pretpostavka je da sve zavisi od stepena prerade. “Obično” brašno podiže nivo šećera u krvi brže nego integralno. Ko želi da smrša, mora da izbaci iz ishrane sve namirnice koje izazivaju porast šećera u krvi.
Čak je i čokolada prihvatljiva
Čokolada u umerenoj količini izaziva dobro raspoloženje jer sadrži materije koje deluju poput antidepresiva. Jedite čokoladu koja sadrži najmanje 60 posto kakaoa (proverite na spisku sastojaka), jer on snižava udeo šećera. Parče čokolade od 50 grama sadrži 252 kalorije. Ako isplanirate kalorije u svom planu dijete, smete da jedete čokoladu.
Pregled “ubica” masnoća
Karnitin prenosi masnoće u ćelije na sagorevanje i reguliše metabolizam. Ima ga u siru, piletini, šunki i jagnjetini.
Holin oslobađa karnitin i s vitaminom C podstiče metabolizam. Mnogo holina ima u kelju.
Hrom je element u tragovima i pošto četvorostruko povećava sagorevanje masnoća, nužan je za mršavljenje. Ima ga u ribi i svežem povrću.
Belančevine sadrže na 100 grama samo četiri kalorije – u slučaju da se ne pojedu u kombinaciji s masnoćama. Posebno se preporučuje konzumiranje sočiva (na 23 odsto belančevina samo jedan procenat masnoća) i ribe – posebno lososa.
Jod – samo pomoću njega, štitna žlezda može da proizvodi dovoljno tiroksina, hormona koji podstiče metabolizam. U dovoljnim količinama, joda ima samo u morskoj ribi i algama. Zato se hrani mora dodavati jodirana so.
Magnezijum je mineral nužan za telesne i duševne sposobnosti. On učestvuje u izgradnji kostiju i zuba, te deluje na mišiće i nerve. Naravno, za sve to potrebna je energija i zato magnezijum snažno podstiče metabolizam u ćelijama. Nalazi se u proizvodima od integralnog brašna, u mahunarkama, voću, povrću i lešnicima.
Metionin podstiče razgradnju masnoća jer proizvodi hormon stresa – adrenalin. Osnovni izvori su: sir, jogurt, žumance, soja, meso i riba.
Taurin – ova aminokiselina stimuliše proizvodnju hormona rasta koji utiče na izgradnju mišića i sagorevanje masnoća. Optimalni izvori taurina su: rakovi, školjke, meso i džigerica.
Vitamin B jača živce i time doprinosi dobrom raspoloženju. Pomoću njega se mršavljenje pretvara u dečju igru. Idealan izvor vitamina B je pivski kvasac, ali ne u tečnom obliku.
Vitamin C – zahvaljujući njemu proizvodi sa hormon noradrenalin koji masnoće pretvara u energiju. Osnovno pravilo – kiselo za dobro raspoloženje i vitku liniju.
Žitarice
Kad kupujete pahuljice, pazite da ne sadrže dodatak šećera ili meda. Hleb i pecivo trebalo bi da imaju visok porocenat balastnih materija.
Mlečni proizvodi
Kad kupujete mlečne proizvode bez dodatka šećera, ne možete pogrešiti.
Voće
Podstiče srednje do malo osloba|anje insulina. Preduslov: jedite voće odvojeno od drugih obroka. Pokušajte da se odreknete i voćnih sokova.
Razno
Sadržaj šećera snažno stimuliše porast nivoa šećera u krvi. Izbegavajte zato i šećerom zaslađene pudinge ili napitke.

Nema komentara

Pokreće Blogger.